Kromoterapija

Kromoterapija ali z drugo besedo barvna terapija je tehnika zdravljenja, ki uporablja različne spektre svetlobe z namenom, da bi ob pomanjkanju energije v telesu (fizične, mentalne ali čustvene), le to ponovno uravnovesila in vzpostavila normalen proces v telesu. Barvna terapija spada med alternativne vire medicine in je ne smemo zamešati s svetlobno terapijo.


Že ljudje v pradavnini so verjeli v zdravljenje z barvami, kljub temu da še niso imeli trdnih dokazov o tem. 

Že starodavne kulture od Egipčanov do Grkov so preučevale zdravstvene učinke svetlobe in barve na celotno človeško telo. Barve vplivajo na človekovo počutje, vedenje, sprejemanje odločitev in dojemanje okolice okoli sebe. Barve pa vplivajo predvsem na psihološki vidik, zato se nekatere barve uporabljajo pri zdravljenju različnih bolezni (depresije, alergije...), saj so strokovnjaki mnenja, da vsaka barva koristi točno določenemu človeškemu organu oz. lajša simptome določene bolezni. Ravno zato se v medicini uporablja kot dopolnilo pri zdravljenju in je dokazano pri tem učinkovita. 

Z barvami do boljšega počutja in zdravja. Kromoterapija je tako zelo učinkovita, da jo uporabljajo tudi na uglednih klinikah. 


Zanimivost: Obstoječe raziskave so dokazale, da namestitev modrih barvnih svetil lahko privede do zmanjšanja kriminala na teh območjih. 

LED-lučke v jacuzzi-ju ustvarjajo romantično vzdušje in pomirjujoč ambient. Vsaka barva ima svoj učinek zato jo je dobro kombinirati oz. izbrati tisto, katere učinek je najbolj primeren za vas. V kombinaciji s hidroterapijo vam lahko pomaga odpraviti simptome stresa  in spodbuja sprostitev. Učinki masažnega bazena z LED-lučkami in hidroterapijo zelo pozitivno vplivajo na celotno telo.


Vpliv posamezne barve na telo

RUMENA - je barva sonca, svetlobe in optimizma. Simbolizira ustvarjalnost in modrost. Spodbuja budnost in ohranja koncentracijo, motoriko in komunikativnost. Najbolj vpliva na dihalne organe, pomaga pri zdravljenju psihonervoz, zvišuje krvni pritisk, pospešuje pulz in veča hitrost dihanja.  Ugoden vpliv ima na živčevje.

ORANŽNA - je barva sonca in ognja. Simbolizira delavnost, kreativnost, veselje, zrelost in rast. Je zelo priljubljena žareča in topla barva. Deluje kot čustven stimulator, saj je prijetna in je zelo dobra pri premagovanju utrujenosti. Izraža toplino, širokosrčnost,  je lahkotna in igriva. Krepi pljuča, trebušno slinavko, vranico in spodbuja delovanje srca. Pospešuje prebavo, dviga apetit.

RDEČA - je signalna barva, barva strasti, vitalnosti, prodornosti. Spodbuja intelektualni razvoj in aktivnost kot tudi mišični tonus. Pospešuje pulz, viša krvni tlak, pospešuje krvni obtok in izločanje adrenalina, delovanje jeter. Poglablja dihanje. 

MODRA - je barva miru in harmonije zato deluje izredno sproščujoče. Je barva zrelosti, razumnosti, visokih vrednost, natančnosti, sposobnosti. Pospeševala naj bi izločanje adrenalina in insulina, upočasnjevala ritem srca in umirila dihanje. Opazovanje modre barve pomirja živčevje, omogoča pa tudi dobro koncentracijo. 

VIJOLIČNA - je barva domišljije, izžareva neomejenost. Simbolizira razkošnost in skrivnostnost. Pričara željo, melanholijo, potrpežljivost. Prispeva k ravnovesju in stabilnosti, duševnemu miru, povezuje misli in aktivnost. Sprošča mišice in pomirja živčevje. Blagodejno vpliva na vse žleze z notranjim izločanjem, na duševne in živčne težave, vzpodbuja delovanje vranice, olajša delovanje limfnega, srčnega in žilnega sistema. 

ZELENA - je najbolj naravna barva in simbolizira harmonijo, mladost, pomlad, svežino. Je barva katero povezujemo z naravo. Je prijetna in precej nevtralna. Ima nasprotne učinke kot rdeča kar pomeni, da znižuje krvni tlak, umirja živčni sistem in migrene, vzpostavlja osebno ravnotežje, odpravlja izčrpanost in nespečnost, ter širi kapilare.

BELA - simbolizira jasnost, nedolžnost, čistost. Največkrat pri ljudeh vzbuja pozitivne občutke. Je simbol božanskosti, popolnosti, ponosa, dobrote in večnosti. Predstavlja nov začetek, rojstvo. 

Hidroterapija

Hidroterapija ali z drugo besedo zdravljenje z vodo je najstarejša in najbolj naravna oblika terapije, ki se uporablja v medicinske oz. zdravilske namene. Namen terapije je revitalizirati, vzdrževati, in povrniti zdravje organizmu. Vroča voda naj bi pomagala okrepiti imunski sistem, poživljala prebavo, pomirjala pljuča, krepila um. Usmerjanje curkov tople vode v določene predele telesa, lahko blaži glavobole, pomaga pri paralizi, multipli sklerozi in bolezni jeter ter pljuč. 

Hidroterapija je učinkovita pri zdravljenju mnogih bolezni kot so revma, artritis, akutna vnetja, spodbuja krvni obtok, sprošča mišice in blaži bolečine. Terapija z vodo je še posebej priporočljiva za rehabilitacijo. Vaje, ki se izvajajo pod vodo predstavljajo manjše breme za sklepe. Upor vode pa je uporabljen za hitrejše pridobivanje mišične mase. 


Stari Grki so verjeli, da se v vodi skriva esenca življenja. Že v stari zavezi so omenjene zdravilne moči mineralne vode.

Različne modele masažnih bazenovplavalnih bazenov in drugih pripomočkov za nego vode si lahko ogledate na spletni strani Trgovina Jana.