Meni
Košarica

Indukcijske kuhalne plošče

Ste v procesu obnove kuhinje? Ali pa je že skranji čas, da zamenjate staro plinsko ali steklokeramično kuhalno ploščo z novo, moderno indukcijsko kuhalno ploščo? Nakup ustrezne kuhalne plošče je izjemno pomemben, saj boste na izbrani kuhalni plošči še naslednjih nekaj let vsak dan pripravljali okusne jedi. Indukcijske kuhalne plošče postajajo vse bolj priljubljena, glavni razlog za to pa je predvsem v prihranku električne energije. Na voljo so številne blagovne znamke, med katerimi se je težko odločiti. Za lažjo izbiro najprej preveri široko ponudbo, nato pa preglej specifikacije in dodatne funkcije indukcijskih plošč, da bo model kuhališča popolnoma ustrezal vašim potrebam in željam.

Indukcijske plošče so po zasnovi zelo podobne steklokeramičnim ploščam, način kuhanja pa je resnično edinstven in drugačen. Torej zakaj je pametno kupiti indukcijsko kuhalno ploščo ? Ko ponev položite na indukcijsko ploščo, se vsa toplota usmeri v posodo za kuhanje. To pomeni, da se segreva le dno lonca oziroma posode, ki ga indukcija prepozna. Tako kuhalna plošča oddaja toploto le v ustreznem delu, pri tem pa se po končanem kuhanju plošča veliko hitreje ohladi v primerjavi z drugimi kuhališči.

Prednosti indukcijske kuhalne plošče pa so tudi nizki stroški za električno energijo, izjemno visoka zmogljivost, preprosto in hitro uravnavanje temperature in enostavno ter preprosto vzdrževanje in čiščenje. Slaba stran indukcijskih kuhališč pa je lahko višja cena ter potreba po ustrezni posodi, primerni za indukcijsko delovanje.

Na kakšen princip pravzaprav deluje indukcijska kuhalna plošča ?

Indukcijska kuhališča delujejo na principu magnetizma. To pomeni, da se pod materialom osnovne plošče (steklokeramika) nahaja indukcijska bakrena tuljava, ki s pomočjo visokofrekvenčnega toka in izmeničnega magnetnega polja ustvari toploto na dnu lonca. Paziti pa moramo na uporabo primerne in ustrezne posode s feromagnetnim dnom (jeklene ali litoželezne posode), saj v nasprotnem primeru indukcijska kuhalna plošča posode ne bo segrevala.


Kakšne vrste indukcijskih plošč poznamo ?

Razlikujemo jih predvsem na dve značilnosti in sicer glede na dizajn ter velikost (število uporabnih kuhališč).

 • Glede na dizajn razlikujemo indukcijske kuhalne plošče z okvirjem in brez okvirja. Okvir plošče je lahko iz aluminija, nerjavečega jekla ali pa ima okvir brušen. Brez okvirja pa so tista indukcijska kuhališča, ki omogočajo plosko vgradnjo. To pomeni, da je plošča popolnoma integrirana v kuhinjski pult in nima vidnega roba (zelo enostavno čiščenje),
 • Plošče z dvema ali tremi kuhališči so cenejše in bolj kompaktne in primerne za manjša stanovanja ali gospodinjstva. Tiste s štirimi ali več kuhališči pa so primerne za večje kuhinje.


Za delovanje indukcijske kuhalne plošče pa je potrebna priključitev na električni tok. To lahko storite na dva načina. Indukcijsko kuhališče lahko priključite na trifazni tok (če je to mogoče). Tovrstne plošče so zelo zmogljive. V primeru, da trifazna priključitev ni možna, lahko indukcijsko ploščo priključite z običajnim 230V priključkom.

Dodatne funkcije indukcijskih kuhalnih plošč, ki prispevajo h kakovostni uporabi aparata:

 • Zaščita pred prevretjem -> V primeru, da plošča zazna tekočino, se ta samodejno izklopi,
 • Funkcija samodejnega izklopa -> Če, kuhališče pozabimo izklopiti in grozi nevarnost, da bi se plošča poškodovala se ta samodejno izklopi,
 • Otroško varovalo -> Upravljalna plošča se avtomatsko zaklene,
 • Pokazatelj preostanka toplote -> Opozarja na temperaturo kuhališča po prenehanju delovanja,
 • Ohranjanje temperature -> Jed ostaja topla,
 • Samodejna prepoznava velikosti lonca -> Prepozna velikost lonca in energijo usmeri le na to površino,
 • Funkcija Bridge -> Možnost združitve dve kuhalni coni v eno veliko kuhalno površino,
 • Funkcija Flex zone -> Velika pravokotna površina, ki je posebej namenjena kuhanju več jedi hkrati,
 • Funkcija Booster -> Omogoča lokalno in kratkotrajno povečanje moči kuhalne cone na maksimalno raven (primerno za hitro zavretje vode in ne za dolgotrajno kuho),
 • Funkcija Stop&Go -> Po potrebi zmanjša zmogljivost na najnižjo raven,
 • Časovno stikalo -> Možnost nastavitve, da se plošča prižge ob nastavljenem času,
 • Ovalna cona -> Cona primerna za ponve ne tradicionalne oblike (pekači, itd.).